Voor veel studenten is het de eerste stap buitenshuis. Wanneer je op kamers gaat komt er veel bij kijken; allemaal heel leuk en spannend, maar er komen ook verantwoordelijkheden bij kijken. De aanschaf van bepaalde verzekeringen is onontbeerlijk ook onder nutsvoorzieningen kom je niet uit. Een aansprakelijkheidsverzekering en zorgverzekering zijn verzekeringen waar je het eerste aan denkt wanneer je 18 jaar bent en niet meer verzekerd kan zijn binnen de gezinspolis van je ouders. Je staat op eigen benen, maar dat betekent ook vrijheid om te kiezen waar jij deze verzekering afsluit. Ditzelfde geldt ook voor de nutsvoorzieningen. Vaak zijn gas, water en licht inclusief en hoef je je daar niet druk om te maken, maar een televisie, internet en telefonie abonnement daar zal je vrijwel altijd zelf voor moeten zorgen. We geven je hieronder wat handige tips.

Kies een goedkope alles in 1 (combinatiepakket) aanbieder

De concurrentie op de markt van televisie-, internet- en bellenabonnementen is gigantisch. Wie vergelijkt zal een fors bedrag kunnen besparen. Er zijn 8 providers die in heel Nederland diensten leveren en doordat ze graag jou als klant binnenhalen geven ze vaak een hele leuke korting, maar daarvoor moet je wel goed shoppen. Alles in 1 pakketten vergelijken helpt daarbij meer, dan wanneer je zelf de websites afstruint van KPN, Tele2, Telfort, Ziggo en sinds kort ook Vodafone. Bij zo’n vergelijkingswebsites willen ze graag opvallen en bieden ze vaak nog een extra korting die je bij hen op de website zelf niet krijgt. Het is loont best de moeite om een goede vergelijking te maken.

1 abonnement vaak genoeg, maar zet je modem wel strategisch neer

In 1 studentenhuis kan je in beginsel wel vooruit met één alles in 1 pakket. Wil je echter zelf televisie op je kamer of heel snel internet, dan is het een ander verhaal. Beperkt de TV zich alleen tot de gezamenlijke ruimte en heb je alleen een goede internetverbinding nodig? Kies dan wel voor een hoge snelheid, zodat meerdere mensen in het huis tegelijk gebruik kunnen maken van het internet.

Zijn de afstanden binnenshuis te groot voor een goede ontvangst? Zet de modem strategisch neer (halverwege jullie huis) of maak gebruik van versterkers. Die zijn voor een klein bedrag te koop en zorgen ervoor dat in kamers waar het signaal normaal gesproken minder sterk is, dat er toch nog een goede ontvangst mogelijk is. Is dit allemaal geen optie, dan je zelf kiezen voor een goedkoop internetabonnement voor op je eigen kamer. Daarbij is www.goedkoop-internet.org een website die daarbij kan ondersteunen.