Hoewel veel studentenkamers inclusief de energielasten worden verhuurd is er de laatste jaren een verschuiving waarneembaar. Pandjeseigenaren hebben de prijzen van studentenkamers niet teveel kunnen verhogen door enerzijds de financiële crisis en anderzijds doordat de studiebeurs werd afgeschaft. Hierdoor proberen zij op een andere manier toch de prijs van de kamer op te voeren. Waar er voorheen inclusief gas en elektriciteit vrijwel altijd werd verhuurd is dat nu lang niet altijd meer het geval. Het verbruik van je energie betaal je bij de energieleverancier altijd vooruit. Blijkt achteraf dat je minder hebt verbruikt dan betaalt, dan krijg je geld terug. Mocht het verbruik hoger liggen dan het voorschotbedrag dan zal je bij moeten betalen. Om het verbruik terug te dringen en je portemonnee een handje te helpen delen we graag onderstaande tips. 

Gas is duur, wees daarom zuinig met de verwarming

De meeste huizen worden verwarmd door gas. Doordat gas relatief erg duur is kan hier snel op worden bespaard als de verwarming een graadje lager wordt gezet. Ook goed voor het milieu uiteraard. Verwarm ook niet kamers waar geen mensen verblijven en sluit ramen en deuren in de winter goed, zodat er geen warmte verloren kan gaan.

Verlichting

Vrijwel iedereen zal het wel eens gehoord hebben; het verwijt van zijn of haar ouders dat de lampen onnodig hebben staan branden. Hoewel het verbruik met energiebesparende Led of spaarlampen sterk is teruggedrongen (als je dat nog niet hebt gedaan verdient dat sterk de aanbeveling, het scheelt 75% !), kan je nog steeds besparen als je consequent de verlichting uit doet. Het gaat al snel om enkele tientjes per jaar.

Wees kieskeurig bij de keuze van een energieleverancier

Er valt een hoop te kiezen als het om energieleveranciers aankomt. Je kan kiezen voor duurzame energie of juist grijze energie. Vaak verschillen deze prijzen niet heel sterk. Daarnaast speelt de looptijd van een contract een rol. Woon je maar 1 jaar in een studentenhuis of blijf je er langer wonen? Doorgaans zijn langere energiecontracten voordeliger. Leveranciers belonen je dan als het ware dat je langere tijd klant blijft. Vergelijk ook goedkope energieleveranciers inclsuief de korting. Na de looptijd kan deze vervallen of wanneer je niet aan de voorwaarden voldoet heb je er wellicht zelfs geen recht op. Dat zijn nare verrassingen. Website waar je voor goedkope energie terecht kan zijn onder meer:

Let op: wanneer je hier onverschillig mee omgaat kan dit veel geld kosten. De verschillen tussen contracten lopen als snel tientallen euro’s uiteen. Honderden euro’s zijn zelfs geen uitzondering!

Huishoudelijke apparatuur

Als student werk je vaak op je laptop. Dat vergt veel energie, wees hier dus zuinig mee. Denk ook aan de televisie, die vaak onnodig aan staat tijdens het studeren. Muziek kan je ook luisteren op de pc of laptop. Daarnaast verbruiken de wasmachine, koelkast veel energie. Sluit niet onnodig een tweede koelkast aan, maar wanneer je het wel doet ontdooi het vriesvak dan periodiek. Een dikke laag ijs kan ervoor zorgen dat het veel energie kost alles goed koel te houden. Wat betreft de wasmachines is het verstandig om op 30 of 40 graden te wassen. Eigenlijk wordt alles dan wel schoon, maar het scheelt al snel enkele tientallen euro’s vanwege een lager energieverbruik.