Studenten hebben relatief hoge uitgaven en een relatief laag inkomen. Dit wrikt natuurlijk en waar er iets te bezuinigen valt wordt dat door studenten met beide hadden aangegrepen. In deze blogpost hebben we tips, die door de jaren heen zijn verzameld uiteengezet, waarmee jij je voordeel als student kan doen. vaak blijkt er veel meermogelijk dan je dacht.

Tip 1: Maak gebruik van je studentenstatus en profiteer van korting

Iedereen weet dat studenten het zwaar hebben. Op vertoon van je collegekaart is vaak heel veel mogelijk; gratis toegang of korting tot musea, maar ook korting bij bioscopen, bepaalde restaurants en cafés, kapsalons en zelfs elektronicawinkels.

Tip2: Deel de kosten

Als je samenwoont met andere studenten is het verstandig om bepaalde abonnementen te delen. Denk hierbij aan een televisie abonnement, maar ook internet of een vast telefoon abonnement. Vooral internet is voor studenten van groot belang. Dit beidt de mogelijkheid om thuis te studeren en onderzoek te doen. Tussen internetproviders bestaan er echter wel forse prijsverschillen. Het vergelijken van internetproviders kan al snel resulteren in een verschil van tientallen euro’s per jaar voor hetzelfde abonnement. Kijk je liever ook films en series via televisie dan kan is een internet en tv of internet tv en bellen pakket ook mogelijk. Hiervoor kan je eveneens een eenvoudig vergelijk maken bij Aanbiedercheck.nl een onafhankelijk organisatie die geen geld rekent voor het vergelijken.

heb je behoefte aan de krant of tijdschriften dan zou je deze ook kunnen delen. Een kostenpost die makkelijk is om te delen zijn de boodschappen. Rouleer bij het doen van de boodschappen en creëer een pot waarin de bijdrage van iedereen komt. Voor jezelf koken kost niet alleen meer energie, de kleinere hoeveelheden zijn in supermarkten ook een stuk duurder.

Tip 3:Ga slim uit

Uitgaan is duur, maar mag in mening studentenleven niet ontbreken. Wie verstandig is drinkt thuis met vrienden eerst in plaats van in een club. Een alternatief kan zijn om de zogenaamde “happy hours” aan te doen bij bepaalde uitgaansgelegenheden. Hanteer een kroeg of discotheek entree? Probeer zo vroeg mogelijk binnen te komen, dan kan je niet alleen profiteren van happy hours, maar is de entree vaak ook lager of zelfs gratis.

Heb je een gat in je hand? Laat je pinpas of creditcard thuis en neem enkel contant geld mee. Zo weet je dat je nooit meer uit kan geven dan je vooraf wilt.

Tip 4: Koop 2e hand studieboeken

Als je studeert ben je verplicht om ongeveer € 1900 per jaar aan collegegeld te betalen. Bij onze buurlanden is het collegegeld aanzienlijk lager. Wil je in Nederland studeren, dan kan je in ieder geval besparen op studieboeken. Voor de meeste colleges kan je ook met oudere studieboeken uit de voeten. Deze zijn wel aanzienlijk goedkoper dan nieuwe studieboeken. Voor de meeste elementaire colleges kan je besluiten wel nieuwe boeken aan te schaffen of de belangrijkste hoofdstukken te kopiëren. Deze besparing kan fors uitpakken tot wel enkele honderden euro’s per jaar.

Tip 5: Maak gebruik van je rechten

Veel studenten komen in aanmerking voor zorgtoeslag. Dit is een fors bedrag tot wel € 72 per maand. Daarmee kan je al bijna je hele basisverzekering betalen. Ook kan het zo zijn dat je dusdanig weinig verdient en je woning voldoet aan de door de Belastingdienst gestelde criteria. De huurtoeslag kan oplopen tot circa € 300 per maand.