Klooster bezinningsweekend 2015Afgelopen 20 februari was het zover, het bezinningsweekend 2015 begon. Het doel van het eerste bezinningsweekend in 2009 was om als Plancianen een weekend lang met elkaar in gesprek te gaan over het christelijke geloof en ook dit jaar was dat weer het doel. De locatie, abdij Koningshoeven, en het levensritme, zeven gebeden per dag, gaven genoeg aanleiding om over het (katholieke) geloof te spreken en de taskforce die het weekend op poten had gezet bleek vijf grote gespreken ingeroosterd te hebben. Deze gesprekken hadden allemaal een deugd/leefregel als thema. Dankbaarheid, ontmoeting, liefde en tevredenheid. Het vijfde gesprek was een vraag- en antwoordspel met broeder David, onze eigen gastenbroeder, waar we hem alles mochten vragen, behalve de vraag waarom hij monnik was geworden. We hebben het toch zeker een uur volgehouden voordat die vraag tussen neus en lippen door viel.

Klooster bezinningsweekend 2015 2Het programma was pittig en tof want om 04.30 begon de nachtwake al. Om 06.30 werd het morgengebed gebeden en om 08.00 stond het ontbijt koud te worden (brood met bierkaas). Om 11.30 was de eucharistieviering met het middaggebed en na het geestelijke voedsel volgde meteen het middagmaal (warme hap). Om 14.30 werd het namiddaggebed genuttigd en voor het avondeten was er om 17.45 nog het avondgebed om na een boterham met bierkaas de dag om 19.30 af te sluiten met completen. Voordat het acht uur journaal van zaterdag 21 februari was begonnen was er al gebeden, monotoon gelezen, gregoriaans gezongen, geobserveerd, gegeten in stilte en gediscussieerd over van alles, maar bovenal over kalmte en gezondheid. Al met al een goede dag dus.

Typerend voor het gehele weekend: goede gespreken, fijne, leerzame en inspirerende omgeving en veel Plancianen. Een omgeving die ons studentenleven een spiegel voorhoudt en ons een traditie laat zien waar we als gereformeerde studenten van kunnen leren. Kortom het belooft veel goeds voor de komende bezinningsweekenden.