Het wintersportseizoen is weer volop bezig. Skiën en snowboarden tot je erbij neervalt en daarna lekker après-skiën. Elk jaar gaat ruim een miljoen Nederlanders op wintersportvakantie. Ben jij dit jaar ook van de partij en ga je met de auto naar je wintersportbestemming? Dan zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden.

Winterbanden en sneeuwkettingen

In Nederland zijn winterbanden dit jaar in ieder geval (nog) niet nodig. Maar als je met de auto op wintersport gaat, is het handig om te weten dat winterbanden in veel Europese landen wel verplicht zijn. Zorg er dus voor dat je winterbanden op je auto laat zetten voor vertrek. Doe je dit niet? Dan kun je een flinke boete krijgen. En als je betrokken raakt bij een ongeval zonder winterbanden in een land waar deze verplicht zijn, is de kans groot dat je verantwoordelijk wordt gehouden voor de schade. Naast winterbanden zijn sneeuwkettingen in veel wintersportgebieden ook verplicht op bepaalde wegen. Zorg er dus voor dat je deze ook in de auto hebt liggen – en het liefst niet helemaal onder alle andere bagage natuurlijk.

Verplicht meenemen in de auto

Niet alleen winterbanden en sneeuwkettingen zijn in sommige landen verplicht. In veel landen moet je ook een gevarendriehoek en een veiligheidshesje in de auto meenemen. In Oostenrijk moet je altijd een verbandoos bij je hebben – ook wel zo veilig overigens. En wist je dat je in Frankrijk zelfs een alcoholtest in de auto moet hebben? Check van tevoren dus altijd wat je in het wintersportland allemaal verplicht in de auto moet hebben liggen.

Beperk de reistijd

Als je in de auto stapt wil je natuurlijk zo snel mogelijk veilig op je wintersportbestemming aankomen. Check daarom van te voren de wintersportverkeersinformatie. Zo kun je drukke dagen, piekuren en drukke wegen vermijden en is de kans minder groot dat je uren in de file staat. Ook handig om te weten: vignetten kun je bij alle bezinepompen in de buurt van snelweggrensovergangen kopen, maar je kunt ze ook voor je reis online aanschaffen. Dat scheelt weer reistijd.

Bekijk je verzekeringen

Ook belangrijk bij een goede voorbereiding: bekijk je verzekeringen eens goed voordat je op wintersportvakantie gaat. Bij de meeste reisverzekeringen wordt wintersport uitgesloten, omdat dit soort vakantie meer risico’s met zich meebrengt. Je kunt bij een reisverzekering vaak wel kiezen voor een extra wintersportdekking. Dan ben je ook verzekerd tegen ongevallen, ziekenhuisopname, vroegtijdig naar huis moeten vanwege familieomstandigheden én beschadiging, verlies of diefstal van je wintersportuitrusting. Daarnaast kun je pechhulp in het buitenland verzekeren via je reisverzekering óf je autoverzekering. Kijk ook eens of je door verzekeringen te vergelijken geld kunt besparen. Want je geeft je geld natuurlijk liever uit aan gezellig après-skiën, dan aan te dure verzekeringen.