Zodra je de leeftijd van zeventien of achttien jaar nadert of bereikt hebt, ga je nadenken over je autorijles. Misschien ben je al stiekem bezig met het nemen van autorijlessen of denk je en hoop je dat je na het behalen van je rijbewijs een auto krijgt van je ouders. Het is natuurlijk ook goed mogelijk dat je door te werken voor je rijlessen en de aankoop van een auto hebt gespaard. Als je weet hoeveel je auto gaat kosten en welke auto je wil hebben, dan ben je al heel ver met je financiële plaatje. Het enige dat nog ontbreekt zijn de kosten van de autoverzekering en de wegenbelasting.

Berekening van de financiële mogelijkheden
Bij de berekening van je financiële lasten en uitgaven is het ook heel erg belangrijk dat ook de wegenbelasting en de autoverzekering wordt meegenomen. Het is daarom geen slecht idee om je maandelijkse vaste lasten eens te inventariseren. Als je exact weet wat de financiële uitgaven zijn, dan kun je ook nadenken of er mogelijkheden zijn om hierop te minderen. Minder beïnvloedbaar zijn de kosten van je zorgverzekering, kamerhuur, je telefoonrekening en de uitgaven voor je studieboeken en collegegeld. Wel beïnvloedbaar zijn de kosten van je huishouden en de kosten van je kleding en ontspanningsuitgaven met vrienden en vriendinnen. Een andere reden om naar de financiële uitgaven te kijken is het feit dat de bijdrage van de overheid voor de studie steeds minder wordt. Op deze manier wen je ook aan de nieuwe hoogte van je maandelijkse uitgaven (voor je auto).

Hoeveel ben je per maand aan de auto kwijt als beginnend bestuurder?
Als beginnend bestuurder betaal je de hoogste premie. De hoogte van de premie van de autoverzekering hangt af van de dekking die je kiest. De autoverzekeringsmaatschappijen bieden verschillende dekkingen aan. Iedere aangeboden dekking heeft een eigen prijskaartje. Het is daarom goed om, niet alleen naar de premiekosten te kijken, maar ook naar de polisvoorwaarden. De polisvoorwaarden beschrijven exact hoe de verzekeraar om zal gaan als er schade aan de auto is ontstaan. Een goede afweging bij de keuze van de dekking vooraf, kan je als autobezitter achteraf dus veel geld en ellende besparen.

Verzekeringsmogelijkheden voor studenten
De keuze van de dekking van de auto hangt enerzijds af van de financiële mogelijkheden die je als student hebt en anderzijds van de leeftijd van de auto. Een nieuwe auto vraagt om een allrisk verzekering terwijl een auto die al acht jaar op de Nederlandse wegen rijdt vaak verzekerd kan worden tegen wettelijke aansprakelijkheid. Bij auto’s van acht jaar en ouder zou je ook nog kunnen denken aan een WA verzekering met een uitgebreide dekking. Auto’s die nieuw worden gekocht of jonger zijn dan vier jaar, biedt de Allriskverzekering de juiste dekking. Los van het feit dat je als student in de regel een laag inkomen hebt, gaan je kosten ineens fors omhoog na aankoop van een auto. Vooral als je nog geen 25 jaar bent. Tot de leeftijd van 25 jaar betaal je als autobezitter een opslag op je premie van de autoverzekering. Daarom is het wijs om een studentenautoverzekering af te sluiten die je mogelijk veel premie betalen zal kunnen schelen. Vooral als je een autoverzekering tegen de laagste (maandelijkse) premie betaling gaat afsluiten.