Je bent verplicht om vanaf je 18de jaar zelf je zorgverzekering te regelen. Dit uiteraard op de polis bij je ouders, maar slimmer is om zelf een nieuwe zorgverzekering uit te kiezen. Er zijn namelijk veel goedkope zorgpolissen die speciaal zijn afgestemd voor jongeren. Hierbij ontvang je bijvoorbeeld een hoge korting wanneer je het eigen risico vrijwillig verhoogd en regel je declaraties en dergelijke via het internet. Deze internet zorgverzekeringen zijn zeer geliefd bij studenten, aangezien ze een erg aantrekkelijke premie hebben.

Studenten hebben over het algemeen weinig zorg nodig en zijn jong en gezond. In de geval kan je er voor kiezen om het eigen risico voor 2018 maximaal te verhogen naar in totaal 885 euro. Het nadeel hiervan is dat wanneer je in het ziekenhuis komt te liggen, dat je deze kosten moet betalen. Het voordeel is echter dat je een korting op de premie ontvangt die op kan lopen tot 25 euro per maand. Dat komt neer op 300 euro op jaarbasis. Het is een financiële afweging die je als student zelf moet maken.

Er valt ook echt wat te besparen voor studenten. Het verschil tussen  de goedkoopste en duurste zorgverzekering bedraagt voor 2018 ruim 350 euro. En dat is enkel op de basisverzekering. Het kan zijn dat je jezelf ook aanvullend wil verzekeren voor bijvoorbeeld fysiotherapie, anticonceptie of tandartskosten. Waar ben je dan voordelig uit in 2018? Via ZorgWijzer.nl kun je je huidige zorgverzekering vergelijken met het overige aanbod en gemiddeld zo’n 300 euro besparen.

Heb je nog vragen of je zorgverzekering, dan kun je terecht bij de website ikregelmijnzorggoed.nl. Dit is een initiatief van de Rijksoverheid en helpt mensen bij zorgvragen.

Wist je overigens ook dat er speciale kortingen zijn voor studenten die een nieuwe zorgverzekering aanvragen? Dat noemt men collectiviteitskorting en kan verschillend zijn per verzekeraar.

Je hebt nog tot en met 31 december om een nieuwe zorgverzekering aan te vragen. Neem in ieder geval een kijkje, want het is eenvoudig en kost slechts enkele minuten. De eventuele overstap wordt voor je geregeld.