Het is inmiddels haast onmogelijk geworden, studeren zonder een laptop… Bijna elke student heeft er inmiddels dus wel een. Maar hoe weet je nou welke laptop jij het beste kunt kiezen voor tijdens je studie? De termen vliegen je om de oren en het klinkt allemaal super interessant, maar wanneer voldoet een studenten laptop nou echt aan jouw eisen? Hieronder kun je lezen hoe jij de juiste keuze maakt! Als je al weet waar je naar op zoek bent dan kun je bij Studenten Wegwijzer nog de beste laptops voor studenten checken.

Oriëntatie

Een laptop is niet echt een goedkope aankoop en voor jou als student ook nog eens een hele belangrijke aankoop. Al je meesterlijke projecten zul je met behulp van je laptop gaan vormgeven. Bedenk dus, voordat je op zoek gaat, goed waar je de laptop allemaal voor wilt gaan gebruiken. Je moet natuurlijk tussen het studeren door ook nog kunnen ontspannen met bijvoorbeeld een Netflix serie of misschien met games. Deze twee voorbeelden vragen al om hele andere eigenschappen van een laptop. Zo is het spelen van games vele malen zwaarder voor een laptop dan het streamen van een Netflix-aflevering. Zet dus alles wat jij met je laptop wil gaan doen even op een rijtje, zodat je vervolgens kunt kijken over welke eigenschappen jouw nieuwe laptop allemaal moet beschikken.

Eigenschappen

Als je precies weet wat jij allemaal van plan bent met jouw nieuwe laptop, kun je op zoek gaan naar een laptop die beschikt over de gewenste eigenschappen. De volgende vier aspecten zijn in de meeste gevallen het belangrijkste bij het kiezen van de juiste laptop:

–           Processor

–           Werkgeheugen

–           Schermgrootte

–           Opslagcapaciteit

Processor:

De processor is de motor van de laptop en bepaalt voor een groot deel hoe snel en goed de laptop blijft draaien tijdens het draaien van programma’s. Op dit moment zijn de meest voorkomende processors de AMD- en Intel-processors. Kort gezegd zorgt een Intel-processor voor een snellere laptop, maar maakt deze de laptop vaak wel duurder. De Intel-processors zijn onderverdeeld onder i3, i5, i7 en i9, waarbij i9 de snelste variant is.

Werkgeheugen:

Het werkgeheugen van een laptop wordt ook wel RAM genoemd. Het werkgeheugen slaat gegevens kort op zodat er snel mee gewerkt kan worden. Hoe meer geheugen, hoe minder de laptop belast wordt. Het geheugen bepaalt dus ook deels de snelheid van je laptop. Het geheugen gaat van 2 GB tot en met 32 GB.

Schermgrootte:

Wil jij graag je laptop mee naar school nemen in je tas en heb je geen zin om een extra laptop-tas bij je te dragen. Bekijk dan goed welke schermgrootte bij jou past. De grootte van de schermen wordt aangegeven in inches. Een inch is gelijk aan ongeveer 2,5 cm, dus zo kun je makkelijk berekenen met hoeveel inch een laptop in jouw tas gaat passen. Houd wel ook rekening met de behuizing van de laptop. Deze wordt in de meeste gevallen ook aangegeven in de beschrijvingen.

Opslagcapaciteit:

Vroeger werd alles nog altijd op de harde schijf opgeslagen. Tegenwoordig beschikken de meeste nieuwe laptops over een SSD-schijf. Deze werken in bijna alle gevallen sneller dan een klassieke harde schijf.

Het laatste wat je wil is dat jouw laptop niet aankan wat jij er allemaal mee zou willen doen. Dus bedenk goed dat voor het spelen van de nieuwste games de laptops betere processors, meer werkgeheugen en een grote opslagcapaciteit moeten hebben. Bepaal dus vooraf wat de prioriteiten zijn van de laptop en wat jouw budget is. Als je dit goed op een rijtje hebt, wordt het een stuk makkelijker om de juiste laptop te vinden!