Verschillende soorten energiecontracten

Als je een energiecontract afsluit, kun je ervoor kiezen om je energie voor meerdere jaren vast te laten zetten en voor een vast tarief kiezen. Zo heb je duidelijkheid over wat je de komende jaren gaat betalen. Dat kan voordelen hebben. Het kan ook zo zijn dat je nog nooit bent overgestapt en een contract voor onbepaalde tijd hebt. Dat zal duurder zijn dan overstappen, omdat je dan niet van de jaarlijkse bonus profiteert.

Daarnaast zou je kunnen kiezen om een contract voor meerdere jaren met een variabele rente af te sluiten. Als de prijzen dalen, pluk je daar de voordelen van. Het kan echter ook zo zijn dat de prijzen gaan stijgen en dan betaal je misschien meer dan je fijn vindt en moet je misschien besparen op je energienota om de rekening te kunnen betalen.

Elk jaar opnieuw een welkomstbonus

Wat een heel goede tegenhanger van het meerjarencontract is, is een contract voor een jaar af te sluiten. Er zijn meer dan 30 energieleveranciers op de Nederlandse markt en ze beloven allemaal een flinke korting als je overstapt. Die korting kan in de honderden euro’s lopen. Het is dus zeker de moeite waard om serieus te overwegen elk jaar tijd en energie te steken in het zoeken naar de beste aanbieding voor jouw situatie. Je energieleverancier zal proberen je vast te houden en zal het jammer vinden als je weggaat. Ze zijn echter niet zo zeer in jou geïnteresseerd als wel in je portemonnee. Ze willen uiteraard geen klanten verliezen. Kijk echter goed naar de voordelen van overstappen. Ben je tevreden over je huidige energieleverancier, dan kan je altijd nog besluiten over te stappen, de flinke bonus van de goedkoopste energieleverancier te ‘pakken’ op dat moment. Het jaar daarop is het mogelijk weer terug te gaan naar je vorige leverancier. Die zal je opnieuw een welkomstbonus aanbieden als nieuwe klant. Op die manier kan je elk jaar flink verdienen op je energierekening en zo kosten besparen.

Waar moet je op letten bij overstappen?

Er zijn energiebedrijven die de bonus pas aan het eind van het jaar uitbetalen, anderen doen het aan het begin van het contract en het kan ook zo zijn dat je niet in één keer een geldbedrag krijgt uitgekeerd, maar verdeeld over het jaar. De maand nota’s worden in dat geval lager. Energiebedrijven kunnen er ook voor kiezen om je geen geld, maar een cadeau te geven, zoals een tablet, een waardebon van een bedrijf of zelfs T-shirt van voetbalclubs. Ook als u graag groene energie wilt, kunt u gewoon profiteren van korting op de rekening. Let wel op als uw contract nog niet afgelopen is, dan kunt u een boete krijgen en valt het voordeel van de bonus weg. Het is beter om pas aan het eind van het contract over te stappen. Kijk ook goed naar de verschillen in korting, dat kan soms ver uit elkaar lopen. Als u dit goed uitzoekt, kunt u tot wel 450 euro per jaar besparen. Dat is een heel leuk bedrag.