Wie geïnteresseerd is in economie en technologie heeft ongetwijfeld wel eens gehoord van de bitcoin, een nieuwe digitale valuta die bekend staat als cash voor het internet. De bitcoin bestaat sinds 2009, destijds publiceerde de anonieme uitvinder Satoshi Nakamoto een white paper genaamd: “Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System”.

Wat zijn bitcoins

De bitcoin is een decentrale en digitale valuta. De bitcoin verschilt van andere valuta’s zoals de Amerikaanse dollar of de euro omdat de bitcoin niet wordt uitgeven door een centrale bank of overheid maar door het Bitcoin-netwerk. Er worden maximaal 21 miljoen bitcoins gecreëerd, hierdoor zijn bitcoins schaars net zoals goud.

Geld verdienen aan bitcoins

De laatste jaren zijn er verschillende bitcoin miljonairs bijgekomen, de prijs van een bitcoin steeg van slechts een paar eurocent naar meer dan honderden euro’s per bitcoin. Op dit moment staat de bitcoin koers rond de 1000 euro. Door de soms flinke prijsstijgingen is het mogelijk om geld te verdienen met het handelen in bitcoins. Je hoeft natuurlijk geen hele bitcoin te kopen, bitcoins kunnen namelijk gedeeld worden in kleinere fracties, hierdoor is het mogelijk om bijvoorbeeld voor 20 euro aan bitcoins te kopen.

Beginnen met bitcoins

Wil je zelf beginnen met het handelen in bitcoins? Dan heb je als eerst een bitcoin wallet nodig, deze kun je gratis aanmaken en vanuit hier kun je bitcoins ontvangen, versturen en beheren. Het makkelijkste om aan bitcoins te komen is ze te kopen bij een bitcoin broker, betalen kan gemakkelijk met iDEAL. Op de website van de broker vul je jouw unieke bitcoin adres in die bij jouw wallet hoort, hiernaar worden de gekochte bitcoins verzonden. Als de waarde van je bitcoins stijgt kun je deze ook weer direct verkopen bij een bitcoin broker. Zoals bij elke investering geldt, investeer niet meer geld dat je kunt verliezen.

De bitcoin heeft de potentie om het begrip economie te veranderen met de achterliggende blockchain technologie. Naar welke waarde de munt zal stijgen blijft een raadsel maar de bitcoin kan zeker een interessant belegging zijn van bijvoorbeeld een paar tientjes.